Vælg en optimale energiform til boligen

Der er mange forskellige energiformer at vælge imellem, når du skal finde den perfekte måde at varme din bolig op på.

Hvis du har den helt rigtige energiform til din bolig, vil du spare penge og samtidig passe på miljøet. Selvom det kan virke indviklet og uoverskueligt, er det værd at undersøge, om du har en energiform, der passer til din bolig.

Heldigvis kan du finde hjælp i denne guide, hvor du får gode råd til at vælge den mest optimale energiform til dig og din bolig.

Fjernvarme

Mere end halvdelen af alle danske boligejere anvender fjernvarme til at varme deres boliger op, og det er dermed den mest udbredte varmekilde i Danmark.
Fjernvarme kræver ikke meget vedligeholdelse, og det er en forholdsvis billig energiform – der er altså rigtig mange fordele.

Du kan dog kun bruge fjernvarme, hvis du bor i en kommune, der er tilsluttet fjernvarmenettet. Fjernvarme er oftest baseret på distribution af opvarmet vand, men damp bliver også anvendt.

Brændefyring

Brændefyring er en af de billigste måder at varme din bolig op på, og du kan spare mellem 40 og 50 procent, hvis du vælger at fyre med brænde i stedet for at varme din bolig op med et oliefyr.
Brændefyring er ikke kun en billig og miljøvenlig energiform – det er samtidig hyggeligt med en brændeovn eller en pejs, og du vil sætte stor pris på varmen og lyden af gnister på de mørke aftener.

Der er dog dog er der nogle ting, du skal være opmærksom på, før du begiver dig ud i at fyre med brænde. Det er vigtigt, at du fyrer rigtigt, så du begrænser frigivelsen af sundhedsskadelige stoffer. Du skal anvende helt tørt træ og undgå at fyre med aviser, karton og plastik, fordi der bliver frigivet sundhedsskadelige stoffer ved fyring med disse materialer. Hvis du ikke fyrer på den rigtige måde, kan det faktisk skabe samme mængde forurening som på en stærkt trafikeret vej.

Jordvarme

Jordvarme er den mest effektive energiform, der findes. Det er en vedvarende og miljørigtig varmekilde, og det vil på længere sigt være en god økonomisk investering – men et jordvarmeanlæg er både kompliceret og dyrt at installere. Jordvarme fungerer desuden kun helt optimalt, hvis din bolig er isoleret ordentligt.

Naturgas

Naturgas er en udbredt energiform i Danmark. Det er stabilt, kræver ikke den store vedligeholdelse, og der er en høj forsyningssikkerhed, fordi Danmark selv udvinder naturgas.

Der er desuden store fordele for både dig og klimaet, hvis du vælger at anvende et naturgasfyr til at varme din bolig op. Naturgas bliver dannet af plante- og dyrerester, som gennem millioner af år under jorden er blevet udsat for tryk af jordlagene over dem.

Det er en forholdsvis billig energiform, men du skal have med i dine overvejelser, at det kan være dyrt og besværligt at installere et naturgasfyr. Samtidig kræver en opvarmning med naturgas, at der er ført gasledninger ud i nærheden af din bolig.

Træpillefyr

Du kan på længere sigt halvere din varmeregning med et træpillefyr, og det er derfor både godt for miljøet og din pengepung.

Du fyrer træpillefyret med træpiller, som er fabrikeret af savsmuld og træspåner, der er blevet presset til en kompakt pille. Selvom prisen på træpiller varierer, vil det altid være en billigere energiform end gas og olie. Det er CO2-neutralt at fyre med træpiller, og det bidrager derfor ikke til drivhuseffekten.

Træpillefyr er en effektiv energiform, og uanset størrelsen på din bolig kan du anvende denne energiform til at levere varme. Det kræver en del baggrundsviden at få pillefyret til at køre, som det skal.

Derfor er det en god idé, at du sætter dig ordentligt ind i tingene og eventuelt får hjælp fra en autoriseret installatør. Det er vigtigt, du installerer træpillefyret korrekt, så det kan præstere optimalt. Det kræver samtidig noget vedligeholdelse at have et træpillefyr, og askeskuffen skal typisk tømmes hver fjortende dag.

Et pillefyr er en rigtig god fremtidig investering, og investeringen tjener sig hurtigt ind igen. Hvis du vil undersøge mulighederne for at installere et pillefyr i din bolig, kan du læse meget mere om vedligeholdelse, miljø og besparelser online.