Energitilskud til Jordvarme

Med den historiske lave rente, stadigt stigende energipriser og stor friværdi på villavejene, er Jordvarme blevet mere og mere populært.

Etableringsudgiften er forholdsvis høj sammenlignet med traditionelle varmekilder, men driftsudgifterne er derimod meget lave, specielt hvis huset er egnet til løsningen.

Hvordan virker jordvarmeEnergitilskud til jordvarme

Meget forsimplet trækkes varmen ud af jorden og benyttes til opvarmning af brugsvand og bolig.

Rør nedgraves over et større areal tæt ved huset og tilkobles et anlæg med kompressor og blæser.
I rørsystemet (typisk plastic) benyttes en væske med meget lavt kogepunkt, helt som i en luft til luft eller luft til vand varmepumpe.

Samme principper findes faktisk i et køleskab, hvor du skal forestille dig, at din bolig er udenfor køleskabet og jorden er inde i køleskabet. (husk der er varmt bag køleskabet)

Der sendes en meget kold væske ud til jorden og den bliver varmet op til tæt på jordens temperatur omkring rørene. Når væsken kommer retur er den altså blevet opvarmet og varmen trækkes ud ved at udnytte væskens lave kogepunkt, når den ikke er komprimeret.

Varmen overføres til en varmtvandsbeholder, hvorfra det kan fordeles i huset med gulvvarme og benyttes til brugsvand.(egner sig bedst til gulvvarme eller ekstra store radiatorer)

Forskellen på luft til vand varmepumper og jordvarme

Luft til vand varmepumper anvender ikke et slangeanlæg nedgravet i jorden, her anvendes luften og den er meget koldere end 1 meter nede i jorden hvor slangerne ligger.
Derfor er jordvarme også mere effektiv, men også dyre at etablere.

Gå ”all in” ved at kombinere solceller og jordvarme

Har du allerede et solcelleanlæg og friværdi i huset eller opsparing, kan du med fordel etablere jordvarme, da eneste driftsudgift på anlægget er el til pumpe og kompressor , samt et årligt eftersyn.

Den kombinerede løsning vil ikke få dig 100% uafhængig, da der om vinteren er for mørkt på de tidspunkter, der benyttes mest varme.
Men det er der for nylig kommet en rigtig god løsning på og det er ganske enkelt en batteripakke, der lades på i løbet af dagen.

Hvad kan jeg få energitilskud til?

Se det afhænger af, hvilken energibesparelse du teoretisk kan opnå første driftsår.
Det betyder dermed, at det afhænger af din nuværende varmekilde og boligens isolering.

Typisk vil du opnå omkring Kr. 8.000 i tilskud til jordvarmen.

Husk du skal ansøge før du påbegynder projektet, så du har din forhåndsgodkendelse fra Energikøb.dk i hånden, når du bestiller.

FÅ eventuelt 3 gratis og helt uforpligtende tilbud på Jordvarme gennem 3byggetilbud – Læs mere her