Renovering af Gulve – Få lyse moderne gulve i boligen

Gulvafslibning og Hvid ludbehandlingI Skandinavien er vi glade for lyse gulve. Som det eneste sted er det her i norden populært at have næsten hvide gulve. Det har muligvis noget at gøre med et ønske om at skabe lys i de mørke vintermåneder samt med vores nordiske indretningsstil med lyse og luftige rum og en enkel stil. Selvom den nordiske stil er beundret og efterfulgt mange steder i verden, er det stadig ikke så populært med de helt lyse gulve andre steder. Mange andre steder i Europa foretrækker folk et mørkere gulv i deres huse og lejligheder.

Er du i tvivl om dit gulv kan afslibes – Læs guiden til trægulve her

Lyse gulve

Man kan gøre lyse træarter såsom eg, ask, fyr og bøg endnu lysere ved at bruge lud. Det fungerer godt på både plankegulve og parketgulve. Denne form for behandling fremhæver årerne og strukturerne i træet, hvilket giver en rigtig flot effekt. For at få de lyse hvidlige gulve kan man f.eks. bruge lud og derefter efterbehandle med sæbe eller olie. Her beskriver vi efterbehandling med sæbe.

Ludbehandling

Lud er lavet af læsket kalk, som blandes op med vand og tilsættes harpiks, som er en naturlig del af træ, samt naturligt voks. Når man ludbehandler et gulv, forhindrer man det i at få den gullige farve, som alle gulve af lyst træ får med tiden. Derfor er det en populær behandling for tiden her i norden, hvor mange gerne vil have så lyse gulve som muligt. Grunden til at ludbehandlingen sætter gulningsprocessen i stå, er at luden mindsker virkningen af den garvesyre, der naturliget er i træet.

Man kan fjerne ridser let og enkelt

Når du har et ludbehandlet gulv, der ikke er lakeret kan du let fjerne de ridser og hakker, der uundgåeligt vil opstå, når gulvet bruges. Måske har du små børn, som taber legetøj og trækker ting hen over gulvet. Man kan jo også let komme til at tabe ting ved et uheld selv. Derfor er det skønt at kunne fjerne disse ridser og hakker ved at påføre sæbevand, som får træet til at rejse sig igen. Så behøver du ikke at være bekymret for, om dit flotte gulv tager skade af at blive brugt.

Sådan ludbehandler du et gulv

Man starter altid med at slibe gulvet, så man får gammelt snavs mm. væk inden behandlingen med lud. Når gulvet er slebet glat og fint påføres luden med en svamp, rulle eller pensel. Herefter skal gulvet yderligere finslibes. Da det både kan være svært at slibe gulvet jævnt samt at påføre luden jævnt, så der opnås et pænt resultat, anbefales det at få en fagmand til at forestå behandlingen.

Stor slidstyrke og smudsafvisende overflade

Luden trænger ned i træet og hærdes. Bliver der efterbehandlet med en sæbe, der overfladebeskytter træet og luden ved at aktivere, den kalksten, der er i luden, får du et utroligt slidstærkt gulv. Denne slidstærke overflade er også smudsafvisende og holder derfor farven flot i lang tid, hvis du sørger for jævnlig rengøring.
Læs mere hos DBF-gulvservice.dk om valg af overfaldebehandling

Vedligeholdelse af et ludbehandlet gulv

Lige et tip til hvordan du vedligeholder dit flotte lyse ludbehandlede gulv. Ludbehandlede gulve skal vaske med en gulvsæbe, der fås i næsten alle byggemarkeder. Sæben er tyktflydende og i starten skal du anvende meget sæbe. Det gør man for at mætte gulvet, så det bliver ekstra beskyttet mod snavs og slitage. Når det er blevet vasket nogle gange, kan du begynde at trappe mængden af sæbe ned indtil du når et niveau, der er normalt. Det er dog vigtigt, at du altid køber en sæbe, der er fremstillet til ludbehandlede gulve samt følger de anvisninger, der er skrevet på den sæbe du bruger. Ellers kan du være så uheldig at komme til at ødelægge træet.