Hvornår skal en bolig have et energimærke?

Siden 1998 har energimærket være en del af bygningernes information når man skal købe og sælge boliger. Et energimærke viser nemlig bygningernes energiforbrug og kan derfor godt betegnes som en ’’varedeklaration’’ for boligerne, som man kan kigge på hvis man ønsker at vide hvad bygningens energimæssige kvalitet er. Lad os grave dybere i hvad energimærket er og hvordan det bruges.

Hvad er et energimærke?

Alle boliger som skal købes, sælges eller lejes ud, uanset om det er offentlige bygninger, private eller til erhverv, skal haver et energimærke. Det er simpelthen et krav at alle bygninger energimærkes når de enten skal sælges eller udlejes.

Energimærket måles på en skala fra A til G. Hvis en bolig har energimærket A, så er har det den bedste score og hvis energimærket er G, så har bygningen den ringeste energimærkning.

Denne ordning blev skabt tilbage i 1998, hvor der efterfølgende er blevet skabt en hel masse nye bygningsklasser, som f.eks. lavenergihuse. Dette betyder at der i 2010 kom A2010, i 2015 kom A2015 og i 2020 kom der energimærkningen A2020. Der er sket utroligt meget med bygningerne siden 1998 og heldigvis for det. Det betyder også at husene forventes at have bedre energimærker jo nyere de er.

Når du kigger på bygningers energimærke, så er det dog vigtigt at nævne at energimærket er lavet på baggrund af beregninger og ikke nødvendigvis det faktiske forbrug. Dette er vigtigt at huske når man skal købe, for at tage energimærket med et gran salt, selvom de dog ofte viser sig at være ret præcise. De bliver beregnet af en energikonsulent som nemlig gennemgår bygningen og dens energiforhold. Noget af det en energikonsulent kigger på er ting som kvaliteten af isoleringen i bygningen, hvilke vinduer og døre der er brugt, varmeinstallationer osv. På baggrund af dette, bliver energiforbruget beregnet.

 

Energimærkning ved udleje og salg af bolig

Når man skal udleje sin bolig eller når man skal købe eller sælge bolig, så skal den energimærkes. Energimærket skal være synligt i boligannoncen, og det skal være nemt at få øje på. Det skal med andre ord være en tydelig integreret del af boligsalget, at køber har mulighed for at se energimærket på boligen. Det er sælger eller udlejer, der betaler for at få boligen energimærket, og det er bygningsejeren der skal betale for det, hvis det for eksempel er tale om lejligheder. I Danmark er det lovpligtigt at få sin bolig energimærket, når man skal sælge den eller udleje den over en længere periode. Energimærkningen kan faktisk betyde meget for dit salg af bolig.

Hvad skal jeg tænke på når jeg skal købe grøn bolig?

Som boligkøber er det en god ide at kigge på energimærket, når du skal købe bolig. Det siger nemlig noget om, hvor stort et energiforbrug der er i boligen har, og derudover vil du også få et overblik over hvilke eventuelle forbedringer der kan blive lavet for at få forbedret energiforbruget i bygningen. Hvis du får køberrådgivning ved huskøb, kan energimærkning være en af de ting som boligadvokaten kan rådgive omkring. Det er en meget god ide at få køberrådgivning når man skal købe en bolig, fordi man er helt tryg på, at man ikke bliver snydt. Også når det gælder at købe en tilsyneladende grøn bolig. Men generelt så er energimærket noget som er ret overskueligt at finde hoved og hale i, og der er et fint overblik over hvilken energimærke bygningen har, samt hvilke forbedringer der kan fortages for at forbedre energimærket. Det er dog også vigtigt at huske at det faktiske forbrug af energi i boligerne, vil være afhængig af hvordan forbruget reelt set er hos dem der bor i bygningen.